Views: 88

4.8 Menyembuhkan orang buta

  1. Ayat Alkitab berkenaan

Yoh 9:1-14

1 Waktu Yesus sedang lewat, Ia melihat seorang yang buta sejak lahirnya. 2 Murid-murid-Nya bertanya kepada-Nya: “Rabi, siapakah yang berbuat dosa, orang ini sendiri atau orang tuanya, sehingga ia dilahirkan buta?” 3 Jawab Yesus: “Bukan dia dan bukan juga orang tuanya, tetapi kerana pekerjaan-pekerjaan Allah harus dinyatakan di dalam dia. 4 Kita harus mengerjakan pekerjaan Dia yang mengutus Aku, selama masih siang; akan datang malam, di mana tidak ada seorang pun yang dapat bekerja. 5 Selama Aku di dalam dunia, Akulah terang dunia.” 6 Setelah Ia mengatakan semuanya itu, Ia meludah ke tanah, dan mengaduk ludahnya itu dengan tanah, lalu mengoleskannya pada mata orang buta tadi 7 dan berkata kepadanya: “Pergilah, basuhlah dirimu dalam kolam Siloam.” Siloam ertinya: “yang diutus.” 8 Maka pergilah orang itu, ia membasuh dirinya lalu kembali dengan matanya sudah melek. 8 Tetapi tetangga-tetangganya dan mereka, yang dahulu mengenalnya sebagai pengemis, berkata: “Bukankah dia ini, yang selalu mengemis?” 9 Ada yang berkata: “Benar, dialah ini.” Ada pula yang berkata: “Bukan, tetapi ia serupa dengan Dia.” Orang itu sendiri berkata: “Benar, akulah itu.” 10 Kata mereka kepadanya: “Bagaimana matamu menjadi melek?” 11 Jawabnya: “Orang yang disebut Yesus itu mengaduk tanah, mengoleskannya pada mataku dan berkata kepadaku: Pergilah ke Siloam dan basuhlah dirimu. Lalu aku pergi dan setelah aku membasuh diriku, aku dapat melihat.” 12 Lalu mereka berkata kepadanya; “Di manakah Dia?” Jawabnya: “Aku tidak tahu.” 13 Lalu mereka membawa orang yang tadinya buta itu kepada orang-orang Farisi. 14 Adapun hari waktu Yesus mengaduk tanah dan memelekkan mata orang itu, adalah hari Sabat.

2. Tarikh dan Masa: Lebih kurang pada musim bunga atau musim panas tahun 29AD

3. Tempat: Kota Yerusalem

4. Plot:

A) Yesus melihat seorang buta (1, 16)

B) Murid-murid bertanya Yesus sebab orang itu buta (2-5)

C) Yesus meludah dan mengaduknya dengan tanah lalu mengoleskannya pada mata orang buta dan menyuruhnya untuk membasuh dirinya di kolam Siloam (6-7)

D) Orang-orang sekeliling berasa hairan dan bertanya kepadanya (8-13)

E) Orang-orang Farisi bertanya tentang diri orang tersebut dan orang tuanya (15-)

5. Renungan:

A) Orang-orang Farisi menegur Yesus kerana Dia menyembuhkan penyakit pada hari Sabat; malah menganggap Yesus bukan datang dari Allah kerana Yesus tidak memegang peraturan yang mereka tetapkan. Namun, Yesus menafikannya. Nampaknya terdapat perbezaan cara fikiran mereka dengan Yesus dari segi:

<Memegang perintah Allah> dan <Memegang hukum nenek moyang>, <mengasihi manusia> dan <memegang hukum taurat>, <boleh melakukan kebaikan> dan <tidak boleh berbuat apa pun>.

Dari segi memperingati hari Sabat sebagai hari yang kudus pula, kedua-dua perkara adalah tidak saling bertentangan.

B) Lebih kurang sama dengan Yoh 5:2-18 dalam Butir 4.3. Terdapat beberapa persamaan antara kedua ini:

(a) Pesakit yang telah lama sakit. Salah seorang telah sakit untuk 38 tahun, seorang lagi sejak dilahirkan.

(b) Yesus mahu pesakit berbuat sesuatu untuk menunjukkan iman mereka. Salah seorangnya melanggar peraturan pada ketika itu dan mengangkat tilam lalu berjalan, seorang lagi membasuh diri di kolam Siloam. Yesus sendiri turut bekerja dengan meludah dan mengaduk tanah serta mengoleskannya pada mata pesakit.

Yesus ditegur kerana melanggar hari Sabat, namun Yesus menafikannya. Nampaknya Yesus begitu mengambil berat tentang diri-Nya supaya dapat memegang hari Sabat.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *