Hits: 18

Sdri. Dorcas Wong

Haleluya, dalam nama Tuhan Yesus menyampaikan saksian:

Saya (Dorcas Wong Jia Ying) dari gereja Kota Kinabalu, Sabah. Saya ialah seorang pelajar yang belajar di kolej perubatan. Bermula dari hari sebelum masuk ke kolej sehinggalah ke hari dekat tamat pengajian ini, saya selalu digerak oleh Roh kudus. Sepanjang tempoh ini, saya dapat merasakan kasih karunia yang diberi oleh Tuhan.

Semasa di sekolah menengah, saya tidak terpilih untuk masuk ke dalam aliran sains atas sebab-sebab tertentu walaupun saya berminat dalam bidang biologi. Selepas peperiksaan SPM, saya tidak dapat melihat masa depan saya. Pada waktu itu, gereja telah mengadakan Kursus Teologi jangka pendek dan saya pun menyertai Kursus Teologi jangka pendek tahun ke-3.

Setiap sesi doa, saya mengambil kesempatan untuk berdoa demi masa depan saya. Syukur kapada Tuhan, saya dapat mendengar suara Tuhan dalam suatu sesi doa pagi. Pada waktu itu, Tuhan telah memberi petujuk yang jelas dan menenangkan hati saya. Saya rasa amat bersukacita.

Selepas tamat Kursus Teologi jangka pendek, saya dan ibu pergi mencari kolej. Kami telah melawat beberapa kolej yang kami ketahui tetapi masih tidak menjumpai kolej yang sesuai. Saya mulai berasa kecewa.

Sampai di kolej yang terakhir, saya telah meluahkan pemikiran saya tentang apa yang saya minat kepada orang yang bekerja di bahagian kaunter. Orang itu memberitahu saya bahawa kolej mereka tidak ada menawarkan bidang yang saya cari. Dia cuba meperkenalkan sebuah kolej perubatan yang baru dibuka di Likas kepada saya. Maka, saya pun menuju ke kolej perubatan yang dia tunjukkan itu.

Saya melihat semua pelajar di kolej perubatan ini memakai uniform “jururawat”, saya tidak terfikir bahawa saya dapat mencari bidang yang saya minat di kolej ini. Mengikut syarat yang ditetapkan, saya hanya perlu lulus sekurang-kurangnya 4 mata pelajaran dalam SPM untuk mendaftar masuk ke dalam kolej tersebut. Dengan demikian, saya seorang pelajar yang bukan dari aliran sains telah diterima untuk masuk ke dalam kolej perubatan.
Selepas mendaftar masuk ke kolej, kami mempunyai orientasi selama seminggu. Pada hari yang terakhir orientasi tersebut, saya menghidapi penyakit demam tinggi. Saya kehilangan selera makan sehingga minum air pun akan muntah. Saya menjadi sangat lemah, pernafasan tidak lancar dan pening kepala. Ibu bapa saya terus menghantar saya ke hospital.

Sampai ke hospital, saya dihantar ke bilik kecemasan dengan menggunakan kerusi roda. Pada mulanya, saya berfikir badan saya hanya kekurangan air, tetapi doktor dan jururawat pula memperhatikan saya dengan berterusan. Mereka membuat scanning, mengambil X-ray, dan lain-lain untuk saya. Akhirnya doktor mengambil keputusan bahawa saya perlu tinggal di hospital.

Selepas itu, doktor memberitahu bapa saya bahawa keadaan saya sangat bahaya kerana platelet saya sangat rendah. Sekiranya platelet masih lagi menurun, nyawa saya akan terancam. Selepas mandengar berita ini, ibubapa saya terus menghubungi gereja untuk meminta bantu doa.

Saya tinggal di hospital selama 3 hari. Sepanjang 3 hari itu, doktor mengambil darah saya setiap hari untuk menguji tetapi tidak ada keputusan. Akhirnya, mereka menganggap penyakit saya sebagai demam denggi kerana kelihatan tanda-tanda yang saya hadapi hampir sama dengan tanda-tanda penyakit demam denggi.

Selepas 3 hari, keadaan saya menjadi stabil dan saya pun boleh keluar dari hospital. Selepas pulang, keadaan saya tidak bertambah baik. Saya masih kurang selera makan, tidak dapat minum banyak air.

Pada malam itu, seorang kawan telah datang. Dia memperkenalkan seorang doktor swasta kepada saya. Selepas membuat diagnosis, doktor itu memberitahu saya bahawa ada sel virus dalam darah saya.

Selepas doktor memberi ubat, saya pun makan ubat itu mengikut masa yang ditetapkan. Pada keesokan hari, saya berasa sangat selesa. Selepas berehat satu minggu, saya pun dapat pergi ke kolej. Syukur kepada Tuhan, disebabkan adanya bimbingan dari Tuhan, barulah penyakit saya dapat disembuhkan.

Penyakit ini agak serius bagi saya. Walaupun saya dapat menghadiri kelas di kolej, tetapi muka saya masih nampak pucat. Badan saya masih sangat lemah. Oleh yang demikian, nama saya masih ada dalam senarai bantu doa. Apabila saudara-saudari melihat nama saya ada dalam senarai bantu doa, mereka berasa sangat khuatir terhadap saya. Mereka menelefon ibu bapa saya untuk menanya tentang keadaan saya, ada yang menghantar SMS, dan ada juga yang melawat saya secara peribadi. Tindakan seiman-seiman ini telah menunjukan kasih mereka. Semoga Tuhan memberkati kasih kamu.

Syukur kepada Tuhan kerana saya dapat merasai kasih karunia Tuhan dan juga kasih dari seiman-seiman semasa saya sakit. Bapa saya mengingatkan saya bahawa, “Tuhan memberi hidup kepadamu, kamu mesti mengingati kasih karunia yang diberi Tuhan sampai selama-lamanya.”

Ya, Tuhanlah yang memberi hidup ini kepada saya. Pada waktu saya berusia 9 tahun, saya menghidapi penyakit yang serius. Badan saya begitu lemah sehingga minum air pun menjadi masalah. Pada masa itu, ibu bapa saya telah melaporkan nama saya kepada gereja untuk dibantu doa. Akhirnya, saya menjadi sembuh selepas dibantu doa oleh seiman-seiman di gereja.

Tuhan telah menyembuh kesakitan saya dan menolong saya secara berterusan. Kasih karunia yang diberi oleh Tuhan memang besar dan berkelimpahan bagiku. Apabila saya balik ke kolej, saya berasa terkejut kerana saya hanya perlu menghadiri kelas sebanyak 2 kali dalam seminggu. Rupa-rupanya kursus kami telah ditangguhkan selama 2 bulan.

Saya kurang pasti apakah sebab yang menyebabkan kursus kami perlu ditangguhkan tetapi saya percaya bahawa jika tidak ada pengaturan dari Tuhan saya tidak dapat meneruskan pelajaran saya dengan lancar. Ini adalah kerana pada waktu itu, kesihatan saya masih dalam keadaan yang lemah dan perlu juga berjumpa doktor dengan kerap.

2 bulan kemudian, sekumpulan pelajar telah diatur untuk memulakan kelas bersama degan kami. Pada masa itu, kami perlu belajar 6 mata pelajaran dalam satu semester, pelajar baru pula lebih 1 mata pelajaran. Mengikut jadual yang diberikan, kami perlu menghadiri kelas setiap hari, sekurang-kurangnya 2 mata pelajaran yang berlainan dalam satu hari. Waktu itu barulah saya sedar bahawa masa dan kesihatan adalah sangat penting dalam kehidupan.

Saya mengimbas kembali situasi ini, sekiranya saya memulakan kelas 2 bulan lebih awal, maka kehidupan pelajaran saya akan menjadi sangat dahsyat. Ini kerana bukan sahaja saya akan kehilangan 2 kelas dalam seminggu, tetapi sekurang-kurangnya 10 kelas. Selain daripada 6 mata pelajaran yang perlu saya habiskan dalam masa 4 bulan ini, ada lagi peperiksaan, tugasan, dan juga pembentangan yang perlu dibuat sama seperti pelajar di kolej-kolej yang lain.

Dalam semester yang pertama, saya sudahpun merasa tertekan meskipun badan saya berada dalam keadaan yang stabil dan sihat. Bukan saja saya merasa tertekan, bahkan rakan-rakan saya dalam kelas yang sama dengan saya turut merasainya.

Saya pernah berfikir untuk berhenti kerana belajar di kolej jauh berbeza dengan di sekolah. Isi kandungan yang ada di dalam buku adalah istilah perubatan, susah difaham. Apabila satu sesi sudah tamat, saya perlu mengambil masa yang lama untuk mengenal perkataan baru.

Saya tidak ada keyakinan untuk lulus setiap peperiksaan yang saya hadapi. Keadaan yang sebegini menyebabkan saya merasa sangat letih dan tidak bertenaga untuk meneruskannya. Akhirnya saya menyerahkan segala-galanya kepada Tuhan.

Selepas saya membuat keputusan yang sedemikian dan menyerahkan segala-galanya kepada Tuhan, tekanan saya menjadi ringan. Saya berdoa sebelum menduduki setiap peperiksaan. Syurkur kepada Tuhan, dengan begitulah saya menamatkan semester pertama saya.

Dari semester kedua sampai semester kelima, saya mengalami banyak perkara yang istimewa. Semua perkara yang berlaku ini telah menunjukkan kasih Tuhan yang begitu besar bagi saya. Walaupun saya sukar menjelaskan bagaimana Tuhan mencintai saya melalui perkara yang ditentukan, tetapi saya percaya dengan yakin bahawa jika tidak ada pimpinan Tuhan, pasti tidak ada saya.

Oleh sebab kolej saya dekat dengan rumah saya, maka saya tidak perlu tinggal di asrama. Dengan itu, saya boleh menghadiri kebaktian Sabat dan pendidikan agama setiap hari Sabtu dan Ahad. Dalam tempoh ini juga saya menghadiri kursus latihan guru dan diatur untuk menjadi guru pelatih kelas pendidikan agama.

Pada tahun 2011, saya diatur untuk mengajar murid-murid kelas darjah rendah 2. Sekali lagi, saya dapat merasakan kasih Yesus. Tujuan pendidikan agama diadakan adalah untuk membawa dan mengajar domba-domba supaya mengenali Tuhan Yesus dan belajar cara untuk bersandar kepada-Nya.

Sepanjang praktikal saya (di tempat lain), saya diberitahu bahawa bukan setiap gereja mempunyai pendidikan agama; bukan semua kanak-kanak mempunyai peluang untuk menghadiri kelas pendidikan agama.

Saya berasa bersyukur kerana diberi peluang untuk mendengar abang dan kakak menyampaikan cerita dalam Alkitab sejak tadika lagi. Saya mendapat peluang untuk menyertai pendidikan agama dengan sekumpulan seiman yang seumur dengan saya. Kami duduk bersama-sama untuk belajar firman Tuhan, menyanyi kidung dan berdoa untuk menerima Roh Kudus. Kesemua hal ini masih lagi segar dalam ingatan saya.

Saya sedar bahawa peluang ini adalah pemberian Tuhan. Tuhan memberikan saya peluang untuk mendekati-Nya. Syurkur kepada Tuhan.

Pada hari ini, saya diberi tugas sebagai seorang guru pendidikan agama. Tanggungjawab saya adalah untuk menceritakan betapa besar kasih Tuhan kepada kita. Syukur kepada Tuhan, sungguhpun masa saya mengajar tidak lama, tetapi semangat domba-domba untuk belajar firman Tuhan memang menggerakkan hati saya. Kadang-kala saya akan mengongsikan kesaksian saya dengan mereka, kadang-kala pula mendengar kesaksian mereka. Sukacita dan persekutuan rohani ini hanya dapat dirasai di dalam Tuhan.

Selepas masuk kolej, saya dapat mengalami kasih karunia Tuhan senantiasa. Saya dapat belajar subjek yang saya minat di kolej. Di gereja pula, saya dapat belajar firman Tuhan. Kehidupan ini sememangnya memuaskan hati saya. Namun, Tuhan tahu juga kekurangan saya. Dalam semester keenam, Tuhan mengatur saya untuk menjalani praktikal di Labuan.

Bidang yang saya belajar memerlukan saya menjalani praktikal. Seperti yang ditetapkan kolej saya, kami perlu belajar teori selama 5 semester sebelum menjalankan praktikal. Selepas habis belajar teori, barulah kolej kami akan mengatur tempat praktikal kami secara rawak. Dalam semester keenam, saya terpaksa meninggalkan rumah dan mengikuti pelajar-pelajar lain untuk melakukan praktikal di tempat yang tidak kami kenali.

Pada masa itu, banyak perkara yang saya tidak reti. Saya tidak tahu memasak, tidak berdikari dan tidak tahu menyesuaikan diri dengan persekitaran yang baru. Namun saya masih tahu untuk bersyukur. Tuhan telah memberi peluang kepada saya untuk belajar berdikari.

Kami (seramai 6 penuntut) tinggal bersama-sama di asrama yang disediakan kolej. Antara 5 orang penuntut ini, 2 daripada mereka lebih memahami saya. Mereka tahu bahawa saya tidak pernah tinggal di asrama. Oleh sebab itu, mereka selalu mengambil berat akan saya. Mereka mengajar saya cara memasak kerana mengetahui bahawa saya tidak tahu memasak.

Kali pertama saya belajar memasak adalah dengan menggunakan periuk nasi. Sejak waktu itu, saya telah belajar untuk memasak beberapa jenis lauk. Ketika itu barulah saya merasa kepentingan makanan 3 kali sehari itu. Apa yang lebih penting lagi adalah keperluan yang diberi oleh Tuhan. Berikanlah kami pada hari ini makanan kami yang secukupnya.

Akhirnya, tibalah hari Sabat yang saya nanti-nantikan. Sebelum hari Sabat, saya telah berhubung dengan seiman kita. Saya mengikuti mereka untuk pergi ke gereja pada malam Jumaat dan hari Sabtu. Apabila sampai di gereja, hati saya penuh dengan sukacita seperti sudah balik ke rumah sendiri. Tidak ada beban berat, hanya ada perasaan puas dan sukacita.

Selepas mengahabiskan praktikal saya di Labuan, saya ditukar ke tempat yang lain untuk menjalankan praktikal. Sepanjang masa praktikal ini, saya bertemu dengan ramai OKU (orang kurang upaya). Ramai kanak-kanak yang mengalami kecacatan selepas dilahirkan dan ini menyebabkan pegerakkan mereka tidak dapat berfungsi dengan baik. Apabila menyaksikan kesemua ini, saya berasa amat bersyukur kepada Tuhan kerana memberi saya badan yang sempurna.

Selain itu, saya diberi kesempatan untuk melihat persembahan yang dilakukan oleh golongan OKU. Di antara mereka ada yang bisu, terencat akal dan terlalu aktif. Ada beratus-ratus penonton di bawah pentas, namun mereka masih boleh menyempurnakan tarian mereka dengan tidak takut. Hati saya bersa tersentuh apabila melihat keberanian mereka.

Pada semester ketujuh, saya menjalani praktikal di Kuching selama dua bulan. Di sana, saya mengenali seorang saudari gereja kita. Sebelum ini, dia pernah belajar di kolej perubatan yang sama dengan saya, tetapi atas sebab-sebab tertentu dia terpaksa berhenti.

Selepas mendengar cerita saudari tersebut, saya bertambah yakin bahawa tanpa bimbingan Tuhan, saya tidak akan dapat meneruskan pelajaran saya sampai pada hari ini.

Pada semester kelapan, saya menjalani praktikal saya di Sandakan. Di sana, saya telah berkenalan seorang saudari yang takut akan Tuhan. Kami saling berkongsi kesaksian. Kesaksiannya menggerakkan hati saya. Saya ingin mengongsi kesaksiannya di sini kerana ia adalah kasih karunia Tuhan.

Saudari ini telah mendapat Roh Kudus semenjak dia belajar di sekolah rendah lagi. Selepas menerima Roh Kudus, dia mengalami kemalangan di sekolah.

Peristiwa ini berlaku pada waktu rehat. Saudari ini berada di dalam kelas, rakannya pula mengejarnya di dalam kelas. Pada waktu itu, saudari ini duduk mencangkung dan belakangnya menghadap ke luar. Tiba-tiba, suatu bunyi “pak” telah mengejutkannya. Dia terus merasa sakit pada bahagian belakangnya.

Pada masa itu, rakan-rakannya yang bermain sudah keluar dari bilik darjah. Hanya dia seorang yang tinggal di dalam kelas. Kemudian, seorang pelajar datang dan melihat saudari ini duduk mencangkung di atas lantai dengan penuh kesakitan. Dengan pertolongan daripada pelajar ini, saudari kita itu telah dihantar ke bilik kecemasan di hospital.

Dalam pejalanan ke hospital, saudari ini terasa dirinya sudah dekat dengan kematian. Dalam keadaan yang penuh kesakitan, saudari ini teringat bahawa dia baru menerima Roh Kudus. Sekiranya dia meninggal dunia begitu sahaja, Roh Kudus yang diberi oleh Tuhan akan menjadi sia-sia.

Walaupun kesakitannya tidak berkurang, saudari ini masih terus berdoa kerana dia mahu bekerja untuk Tuhan. Dalam bilik kecemasan, cikgunya menyuruhnya supaya membuka mata. Dia membuka mata tetapi penglihatannya sangat kabur. Dia berasa sangat takut dan memberitahu cikgu bahawa tidak lama lagi dia akan meninggal.

Doktor dan jururawat telah mengambil X-ray dan cuba menyentuh bahagian belakangnya yang bengkak itu. Sungguhpun hanya menyentuh sikit dengan tangan, saudari ini pun menjerit dengan suara yang kuat disebabkan sangat sakit.

Saudari ini masih berdoa sampai tidak sedar bahawa berapa jam sudah berlalu. Kesakitannya hilang secara tiba-tiba. Dengan perlahan-lahan dia bangun dan memberitahu doktor bahawa sakitnya sudah hilang.

Sekali lagi doktor mengambil X-ray untuk saudari ini. Hal yang menghairankan adalah bahagian yang bengkak itu sudah sembuh. Doktor itu tidak dapat memahami dan tidak dapat menjelaskan bagaimana bengkak itu boleh hilang, tetapi saudari ini tahu bahawa kesakitannya itu disembuh oleh Tuhan.

Beberapa hari kemudian, saya sendiri pula tergelincir di tangga asrama. Pada waktu itu, saya baru saja selesai bersarapan pagi. Disebabkan saya tidak sedar ada air di tangga, maka saya pun jatuh tergelincir bersama dengan barang-barang yang saya bawa Selepas jatuh, saya tidak dapat bangun dari lantai dan kesaksian saudari tentang keadaan sakit belakangnya terlintas di fikiran saya. Saya berdoa di dalam hati dan yakin bahawa Tuhan akan menolong aku.

Orang-orang yang tinggal bersama di asrama dengan saya terkejut apabila melihat saya tergelincir. Mereka ingin membantu saya, tetapi bahagian belakang saya sangat sakit. Saya berasa pitam sekejap. Pendengaran saya terjejas. Saya memahami betapa pentingnya tulang belakang bagi seseorang. Sekiranya saraf tercedera, ia akan menjadi satu masalah yang sangat serius.

Beberapa minit kemudian, saya boleh berdiri dengan sendiri, lalu saya masuk ke dalam bilik untuk berdoa dengan segera. Selepas itu, saya terus pergi ke tempat praktikal. Sepanjang perjalanan, saya masih terasa sakit. Sesudah sampai di tempat praktikal, saya pun membuat pemeriksaan. Syurkur kepada Tuhan kerana tidak ada masalah pada bahagian tulang dan saraf saya.

Sebenarnya, Tuhan sentiasa melindungi kita. Tuhan bukan sahaja melindungi saya tetapi Tuhan juga mengajar saya banyak perkara dalam kehidupan saya. Saya pernah meminjam sebuah buku di gereja, buku itu menggalakkan kita supaya mengimbas kembali kehidupan kita dalam setahun, tetapi saya pula mengimbas kembali akan kehidupan saya dalam 3 tahun ini.

Dalam tempoh 3 tahun ini, semua perkara yang berlaku dalam kehidupan saya mesti ada penyelesaiannya. Apabila cabaran datang, saya berasa takut, bimbang, dan merasa diri saya mempunyai banyak kelemahan. Tetapi Tuhan sentiasa membuka jalan bagi saya. Dia selalu berada di sisi saya dan memimpin saya melalui semua jalan yang sukar ini.

Sepanjang praktikal, saya sentiasa keseorangan diri dalam kehidupan saya. Dengan itu, tidak kira saya berada dalam keadaan yang gembira atau sedih, saya mesti dapat merasakan Yesus ada di sisi saya. Ini merupakan kasih karunia Tuhan yang paling besar kepada saya. Saya percaya bahawa saudara dan saudari juga mengalami kasih karunia Tuhan. Marilah kita saling berkongsi tentang kasih Tuhan. Segala kemuliaan diberi kepada nama Tuhan. Amin.

(Dibaca : 299 kali)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *