Hits: 30

3.          Panggilan Tuhan (oleh Constance Lim, Los Angeles, U. S. A.)

Haleluya! Syukur kepada Tuhan kerana kasihNya yang maha besar membolehkan saya menceritakan kesaksian peribadi saya tentang bagaimana Yesus telah memanggil saya ke bawah naunganNya. Dengan kasih dan karuniaNya yang kelimpahan, Tuhan Yesus Kristus telah menenun benang keselamatan menembusi kehidupan saya. Semoga segala kemuliaan diberikan kepada nama Yesus yang kudus, Tuhan kita yang Maha kuasa di syurga.

Pada bulan Oktober, 1987, saya telah dibawa ke Gereja Yesus Benar di Telok Kurau, Singapura. Sejurus saya melintasi pintu pagar gereja, saya merasakan kedamaian tak terhingga yang mengambang-ambang di udara. Hairan sekali, saya merasakan saya telah pulang ke rumah. Itu adalah kali pertama saya melibatkan diri dalam perkumpulan beramai-ramai yang berdoa dalam bahasa lidah dan bagi saya bunyinya bagaikan para malaikat sedang berbicara dengan sukacita. Apabila saya menyanyikan kidung rohani 296, buat pertama kalinya, air mata bertakung di mata saya sambil saya mengamati jemaat mengambil bahagian dalam Perjamuan Kudus. Saya sungguh tergerak oleh kasih dan kebaikan yang dinyatakan sesama saudara-saudari di gereja.

Kunjungan saya yang ketiga ke gereja ialah semasa kebaktian penginjilan pada 18-20 Disember, 1987. Saya merenung mesej yang tersirat di dalam pelbagai khotbah mengenai keselamatan. Pada petang yang terakhir kebaktian penginjilan, terdapat satu sesi untuk memohon Roh Kudus. Sesiapa yang ingin menerima karunia syurgawai yang bernilai ini dikehendaki pergi ke hadapan untuk ditumpang tangan oleh para penatua dan diaken. Saya telah pergi ke hadapan dan berlutut dengan rendah hati. Saya tidak tahu bagaimana hendak berdoa dan hanya mengucapkan, “Haleluya, Puji Tuhan!” berulang kali. Di samping itu, di lubuk hati saya, saya berseru kepada Tuhan, “Ya Tuhan! Apakah dia Roh Kudus yang saya doakan sekarang ini? Apakah Engkau Roh Kudus itu? Sila curahkan kepadaku karunia ini agar kupercaya kepadaMu dengan sepenuhnya.”

Tiba-tiba satu kuasa yang kuat turun ke atas diri saya dan hati saya terus menyala oleh api kegirangan yang tak dapat diterangkan! Satu ruang membahagikan syurga dan bumi telah terbentuk manakala saya merasakan Tuhan sedang membelai saya dengan lemah lembut di dalam pangkuan kasihNya. Minyak Roh Kudus menyalahkan rohku yang lemah dan bahang kehangatan Tuhan menyalakan jiwa saya hingga begitu kepanasannya. Sukacita bagaikan gelombang-gelombang ombak terus terpancar dari dalam hati saya. Tubuh saya mula bergoyang sendiri dan lidah saya bergulung dengan bahasa yang asing bagi saya. Terus tersedar oleh saya bahawa Tuhan telah menjawap doa saya yang ringkas kerana mata dalaman saya telah terbuka terhadap misteri Roh Kudus. Puji Tuhan kita yang Mahakuasa!

(dipetik daripada Manna terbitan 23, 1995 m/s 41-42).

Adalah harapan ikhlas kami bahawa sesiapa yang belum menerima Roh Kudus supaya jangan berputus asa, tetapi terus berdoa dengan iman dan dengan penuh ketabahan. Sila datang dan belajar kebenaran dengan kami di Gereja Yesus Benar, dan berkongsi  dengan kami sukacita rohani menerima Roh Kudus !

Semoga semua kemuliaan diberikan kepada Nama Tuhan Yesus Kristus sampai selama-lamanya. Amin.

“Tiba-tiba turunlah dari langit suatu bunyi seperti tiupan angin keras

yang memenuhi seluruh rumah, di mana mereka duduk;

dan tampaklah kepada mereka lidah-lidah seperti nyala api

yang bertebaran dan hinggap pada mereka masing-masing.

Maka penuhlah mereka dengan Roh Kudus dan mulai

berkata-kata dalam bahasa-bahasa lain seperti yang

diberikan oleh Roh kepada mereka untuk mengatakannya”

(Kis 2:2-4)

(Dibaca : 475 kali)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *