Hits: 38

2.          “Kerana Setiap Orang Yang Meminta, Menerima….”

(oleh Heny, Banjarmasin, Indonesia.)

Pada tahun 1984, saya bersama keluarga saya telah dibaptis di dalam Gereja Yesus Benar. Pada ketika itu, saya masih seorang remaja. Saya tidak memahami kepentingan pendidikan agama. Saya tidak berminat untuk pergi ke gereja. Oleh itu, saya tidak tahu ajaran-ajaran  Kristeniti. Pemercaya-pemercaya selalu datang melawat saya. Selepas setiap lawatan, saya akan menghadiri satu atau dua kali kebaktian, tetapi selepas itu saya akan berhenti.

Ketika saya berada dalam tahun pertama kolej, saya mula mencari Tuhan. Saya telah belajar bahawa saya perlu menerima Roh Kudus sebagai jaminan untuk keselamatan saya. Tetapi saya tidak tahu bagaimana untuk berdoa memohon Roh Kudus. Saya menjadi bimbang. Saya memberitahu seorang kawan saya dan dia mengajak saya untuk pergi ke Gereja Karismatik. Saya pun pergi. Saya sungguh gembira kerana khotbahnya pada masa itu adalah mengenai bagaimana berdoa memohon Roh Kudus. Pengkhotbahnya berkata bahawa Roh Kudus akan memenuhi saya sekiranya saya berdoa dengan mengangkat tangan dan muka, sambil mengucap “Haleluya”. Apabila seorang pastor menumpangkan tangan ke atas saya, saya terjatuh ke belakang. Tetapi saya tidak dapat merasakan adanya Roh Kudus yang memenuhi diri saya. Terus saya bangun dan merasa agak malu. Saya memerhatikan orang lain berdoa. Terdapat seorang budak lelaki yang terjatuh ke belakang di atas lantai. Dia menjerit-jerit dalam kesiksaan dan berbuih di mulut. Saya pun pulang dengan penuh kekeliruan.

Saya memberitahu insiden tersebut kepada seorang guru pendidikan agama Gereja Yesus Benar. Setelah mendengar penjelasan guru tersebut, saya merasa sungguh malu di hadirat Tuhan dan seiman-seiman gereja. Begitu dalam  perasaan bersalah dan malu sehinggakan saya terus menangis. Saya pulang ke rumah dan berdoa memohon pengampunan Tuhan.

Pada keesokan pagi, perasaan bersalah dan malu saya telah lenyap. Saya bersyukur kepada Tuhan kerana telah menjawab doa saya dan menyakinkan saya akan kasihNya. Sesungguhnya, Tuhan penuh dengan belas kasihan dan senantiasa bersedia untuk memberi pengampunan.

Pada tahun 1988, saya telah menghadiri kebaktian kebangunan rohani murid-murid di Gereja Yesus Benar di Jakarta, Indonesia. Pada salah satu malam itu, saya telah mendapat satu mimpi. Di dalam mimpi itu,  saya sedang berdoa di sebuah padang. Tiba-tiba angin bertiup kencang, diikuti dengan bunyi yang kuat. Saya terayun sedikit tetapi masih berdiri tegak. Disebabkan oleh angin yang kuat itu, tubuh dan lidah saya bergetar. Saya mendapat mimpi yang sama sebanyak dua kali. Ianya begitu menghairankan. Pada pagi berikutnya, saya pergi ke gereja dengan yakin bahawa saya pasti akan menerima Roh Kudus. Saya berdoa dengan penuh iman dan sangat bersemangat. Apabila saya mengucapkan “Haleluya, dalam nama Tuhan Yesus saya berdoa…..” tubuh dan lidah saya mula bergetar. Saya tidak dapat mengawal lidah ataupun memahami kata-kata yang saya ucapkan. Saya menangis dalam kegirangan kerana Tuhan  telah menjawab doa saya.

Saya yakin bahawa Tuhan Yesus benar-benar mengasihi anak-anakNya. Kita harus percaya bahawa doa kita akan didengari Tuhan dan harus terus berusaha di dalam doa kita. Sesungguhnya, Tuhan kita adalah Tuhan yang hidup!

(dipetik dairpada Manna, terbitan 23, 1994 m/s 41).

(Dibaca : 418 kali)

One Reply to “2. “Kerana Setiap Orang Yang Meminta, Menerima….””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *